Monday, 30 August 2021

MALAYSIA #QURANHOUR Peringkat SK Taman Putra Perdana

Alhamdulillah, Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Ujana Ilmu SK Taman Putra Perdana telah turut serta bersama-sama seluruh warga SKTPP menjayakan program MALAYSIA #QURANHOUR (MQH) tengah hari tadi selama satu jam di kediaman masing-masing bersama keluarga tercinta.

Program MALAYSIA #QURANHOUR  (MQH) ini adalah anjuran Warisan Ummah Ikhlas Foundation bersama TV AlHijrah dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Selangor dan dijalankan secara serentak di seluruh negara pada setiap tahun.

Program yang telah dijalankan beberapa tahun ini menyeru agar semua rakyat Malaysia dapat bersama-sama membaca dan menghayati al-Quran.

Objektif program ini adalah :

1. Sebagai satu medium bagi warga SKTPP berhimpun bersama-sama membaca al-Quran dan menghayatinya.

2. Sebagai wadah menggalakkan penglibatan warga SKTPP dalam menyokong dan memantapkan pelaksanaan program MALAYSIA #QURANHOUR (MQH).

3. Menyemai rasa cinta al-Quran dalam warga SKTPP.

4. Memperkukuhkan kefahaman al-Quran terutamanya Surah Al Mulk dan kaitannya dengan 7 surah Musabbihat sebagai formula kejayaan untuk membentuk sebuah negara yang harmoni, progresif dan utuh berdasarkan prinsip yang diformasi daripada al-Quran.


Buku Program

Program kali ini mensasarkan warga SKTPP serta  ibubapa bagi mengajak keluarga bersama-sama meluangkan masa selama sejam bermula jam 12.00 hingga 1.00 tengah hari pada 30 Ogos 2021 yang bersiaran secara langsung melalui TV AlHijrah dalam suasana norma baharu.


Poster hebahan program Malaysia #QuranHour

Terdapat tiga motivasi Surah Al Mulk, iaitu keberkatan, ingat kematian dan baiki amalan diterjemahkan dengan lebih mendalam, istimewa pada bulan kemerdekaan ini dalam MALAYSIA #QURANHOUR (MQH).


Sama-sama kita menjadikan surah al-Mulk serta tujuh surah Musabbihat sebagai formula Malaysia berbudi dan penyayang.Sekitar Pelancaran Live dari TV AlHijrah
Murid-murid dari 2 Zircon bersama-sama menonton dari TV AlHijrah

Melalui program MALAYSIA #QURANHOUR (MQH) ini, diharap dapat melahirkan insan yang celik al-Quran serta faham isi kandungannya, serta dapat melahirkan generasi al-Quran yang berilmu, beradab mulia serta menjadikan ajaran al-Quran sebagai panduan dalam kehidupan. 
Murid-murid dari 3 Debian yang mengambil peluang bersama-sama menonton siaran langsung dari TV AlHijrah

Antara murid-murid SKTPP yang turut serta

Walaupun hanya sejam yang diluangkan bagi menjayakan program ini, ia tetap memberi makna kerana alunan ayat suci yang dibaca atau didengari memiliki keistimewaan yang mampu menundukkan hati yang keras.

Akhir kata, jutaan terima kasih yang tidak terhingga diucapkan di atas penglibatan warga SKTPP serta ibu bapa sempena program MALAYSIA #QURANHOUR 2021.


Laporan disediakan oleh : Puan Rabihah binti Amirudin.

No comments:

Post a Comment